~~~THIS BLOG IS BELONG TO MS SLOVER~~~
?????Get the Code?? ?? ?????Chanel (New)? ????? ?????? ???Rating: 5.0 (2 Ratings)??2 Grabs Today. 1392 Total Grabs. ??????Get the Code?? ?? ???????????? ????Easy Install Instructions:???1. Copy t CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS ?

Monday, January 3, 2011

Ber 'Fast Food'? Tak salah kalau tahu memilih...

kalau ckp pasal fast food ni, mmg rmai yg suka kan...mkanan mmg sdp2 belaka...tp adakalanya kita seakan2 nak elak dr jejakkan kaki ke situ...kenapa?sebab tak nak gemuk...hehe...(terkena batang hidung sendiri...haha...)

sebenarnya nak mkan fast food ni tak salah...dah kalau teringin, x kan nak biarkan je...kempunan nnti kan...tp perpada2 la...x perlu kot nak pergi fast food setiap hari...memadai sebulan sekali ke kan...(boleh ke? ye ye je...)

berbalik pada cerita tadi, mmg kt x perlu risau brat naik kalau mkn fast food...yg pnting tau nutrition yg terkandung dlm mkanan yg kt mkan tu...tgk pada nilai kalori, lemak dan sebagainya...tgk gak %RNI mkanan tersebut...kalau tinggi x prlu la mkan yg tu...RNI ialah Recomemded Nutrient Inttakes yg telah ditetapkan...

kat sini saya nak buat perbandingan mkanan2 yg boleh kt pilih dlm 3 fast food plg popular di malaysia iaitu McD, KFC dan Burger King...


~McDonalds~
smua org kenal McD...smua org tau tntg McValue Lunch...murah dri biasa kan...tp tau tak, antara bnyak2 burger dlm menu tu burger apa yg plg tinggi kalori? jawapannya adalah Spicy Chicken McDeluxe...terkejut? saya pun terkejut sbb yg ni favourite saya...muahaha...

ok...saya nak buat perbandingan antara spicy chicken mcdeluxe dgn burger yg seakan2 tapi kalori jauh lbh rndah...iaitu McChicken...tgk jadual dibawah dan boleh buat perbandingan antara kedua2nya...

nutrition facts from mcdonald malaysia website

tgk pada kalori dan lemak saje dah tau pilihan mana lebih baik...spicy chicken mcdeluxe mempunyai lemak dan garam berlebihan dr RNI yg disyorkan...mmg mcchicken adalah alternatif terbaik utk menggantikan spicy chicken mcdeluxe...yes, rasanya berbeza...tp x salah pilih berkalori rendah utk kesihatan kan...

burger mcd from mcd malaysia website

dari gambar pula dpt tgk persamaan antara kedua2 burger tersebut...kedua2nya mengandungi salad dan mayonis...yg membezakan cuma ayamnya saje...so, buat pilihan terbaik...


~KFC~
nak ayam pulak? teringat kat KFC, fast food kegemaran rmai...x kiralah sama ada nak ayam OR atau H&S, kedua2nya mmg sgp kan...menu popular kfc adalah X-Meal...ada ayam, ada burger...kiranya puas la makan x-meal...betul tak? hehe...

gambar ayam kfc from kfc malaysia website

pilihan ayam yg ada mmg bnyak...nak peha blh, nak kepak blh, nak dada blh...sama ada original atau spicy, pilihan bahagian ayam juga pntg...berikut adalah perbezaan antara OR peha, OR dada, Spicy peha dan Spicy dada...

nutrition fact from kfc malaysia website

ok, nmpk beza?x perlu nak ulas pnjg2 kot...msing2 dah tau bhgian mana plg rndh kalori dan mana yg tinggi kalorinya...yes, saya suka bhgian peha...=)

then, kalau dah ada ayam, apa pula pilihan burger yg ada? ok...mmg x dinafikan burger terpopular, terbesar dan tersedap adalah zinger burger...tp nilai kalori dan lemak juga sangattttttt la tinggi...meh tgk perbandinagn antara zinger burger dan colonel burger...

nutrition fact from kfc malaysia website

da nampak? terkejut? hehe...

gambar burger kfc from kfc malaysia website

yes, zinger besar...mkan pun puas...lemak pun puas la dok kat badan...haha...tp colonel adalah pilihan terbaik utk gantikan zinger burger tu...


~burger king~
BK juga tak kurang hebat sekarang ni...makin rmai peminat...burgernya juga setanding burger2 popular antarabangsa...saya juga suka bk ni...tp jrg la dpt mkan...jaga bdan konon...haha...burger yg plg popular di burger king adalah Whopper...tapi juga merupakan burger tertinggi kalori dan lemaknya...terkejut??? tgk sje pada nutritional informationnya...dan saya buat perbandingan dgn grilled beef burger yg terendah kalorinya yg terdapat di bk iaitu BBQ Cheese Burger...

nutrition fact from bk malaysia website

nilai kalori dan lemak mmg jauh bezanya kan...isk...isk...isk...

burger bk from bk malaysia website

tgk pada gambar nmpk mcm whopper ni berkhasiat...ada salad, tomato dan bawang...sbb cheese burger tu ada cheese kan...nmpk mcm whopper ni bgus la...tp tgk la kat whopper tu...ada mayonis kan...nilai kalorinya mmg tinggi...so, antara dua2 ni cheese burger lbh elok walaupun x de sayur...hmm...

bukan itu sje...hrganya juga jauh berbeza...

whopper ala carte RM9.60
cheeseburger ala carte RM4.10
set whopper RM13.50 (medium) & RM14.70 (large)
set cheeseburger RM8.85 (medium) & RM19.05 (large)

so sekarang, mana lebih bgus?


ok la...mmg nmpk beza pun smua cntoh yg saya beri ni...mmg bnyk lagi yg lain...ikutkan mmg lbh elok kalau elakkan mkn di fast food...tp in case nak gak mkna kan...pilihlah yg terbaik ok?

selamat menjamu selera...fikir2lah sebelum makan...

LOVE YOUR BODY